DNS, İngilizce bir terimdir ve Domain Name Server kelimelerinin kısaltılmış olarak kullanılır. DNS ayarlarını ve isimlerini anlamak için telefon rehberi örnek alınabilir. Telefon rehberinde nasıl ki her numaraya bir isim v erilerek kayıt yapılıyorsa her bir DNS için de uygun IP adresi tanımlanır ve IP adresine uygun gelen isimler ile kayıt işlemi tamamlanır.
Google dünya genelinde her türlü internet hizmetinin verildiği bir sunucudur. Google üzerinde bağlantı yapılmaya çalışılan her adres için öncelikle bilgisayar o adresin IP adresine erişim sağlamaya çalışır. Karşılıklı olarak bağlantının kurulmasının ardından site ile gerçek bağlantı sağlanır. Bazı sitelere erişim sağlanırken DNS sunucusu yanıt vermiyor tarzında gelen uyarıların olması da karşı site bağlantısı ile iletişimin meydana gelmemesi sonucunda kullanıcılara yansımaktadır.
Windows 10 İçin DNS Ayarlarını Değiştirme
DNS ayarlarını değiştirmek için yapılan her işlem bir kereliktir. Yani bağlantı gerçekleştirilen bilgisayar değiştirildiğinde aynı ayarların tekrar yapılması ihtiyacı doğar. Windows 10’da DNS ayarlarını değiştirebilmek için;
- Ekranda en alt sağ köşede yer alan internet ağı simgesine gelinerek tıklanır ve ağ bağlantılarının olduğu kutucuk açılır.
- Karşıda beliren ekranda yer alan ‘Bağdaştırıcı Seçeneklerini Değiştir’ seçeneğine tıklanarak yeni sekme açılır.
- Burada açılan ekran Ağ Bağlantıları ekranıdır. Bu ekrandan sağ tıklanarak Özellikler butonuna tıklanır.
- Karşıda çıkan küçük ekranda ‘İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4) seçeneği üzerine tıklanır ve tekrar Özellikler butonuna tıklanır.
- Alt kısımda yer alan seçenekler içerisinden DNS Sunucu Adreslerini Kullan kutusuna bir tik atılır ve bu alana DNS için uygun olan rakamlar girilir.
- Daha sonra çıkarken ayarların değiştirilmesi ve kaydedilmesi için onay verilir ve Tamam butonuna basılarak ekrandan çıkılır.
İOS İçin DNS Ayarlarını Değiştirme
İOS işletim sistemi son derece farklıdır. İOS’ta normal düzendeki gibi iki DNS seçeneği bulunmaz. Bu sebeple DNS için gerekli rakamlar girilirken rakamların arasına virgül konması gerekir.
- Ayarlar bölümüne girilir ve Wi-Fi seçeneği tıklanır.
- Bağlı bulunan bağlantı hangisi ise yanındaki i butonuna tıklanır.
- Ekranda yer alan DHCP butonu alt sırasındaki DNS bölmesine istenilen DNS ayarı ne ise o rakam girilir ve virgülsüz olarak sekme doldurulur.
Android İçin DNS Ayarlarını Değiştirme
Android cihazlar için DNS ayarını değiştirmek oldukça basittir. Birçok seçenek içerisinden istenilen rakamlar girilir ve yeni DNS ayarı sağlanmış olunur.
- Ayarlar menüsünden kablosuz bağlantılar tıklanır ve açılan seçenekler içerisinden Ağı Değiştir denerek farklı bir ağa geçiş sağlanır.
- Karşıda beliren listeden Gelişmiş Ayarları Göster butonuna tıklanarak buradan Statik kutucuğuna tıklanır.
- Ekranda beliren DNS1 ve DNS 2 kutucuğuna girilmesi tercih edilen rakamlar sıra ile yazılır.
- Ayarlar kaydedildikten sonra ekrandan çıkılarak yeni DNS ayarları etkin şekilde kullanılabilir.
2021 İçin Güncel DNS Rakamları
Level 3 Bağlantısı:
- 244.0.3
- 244.0.4
Google Bağlantısı
- 8.8.8
- 8.4.4
Verisign Bağlantısı
- 6.64.6
- 6.65.6
Yandex Bağlantısı
- 88.8.8
- 88.8.1
TTNET Bağlantısı
- 175.39.49
- 175.39.50
DNS ayarlarını normal kullanım sırasında değiştirilen ayarlar değildir. Ancak kısıtlı internet uygulamalarında erişilemeyen sayfalar olduğunda DNS ayarlarının değiştirilmesi ile tekrar güçlü bir bağlantıya sahip olunabilir. Birçok yasaklı siteye de kolay erişim sağlayan DNS ayarları ile sınırsız erişim hakkı da kullanıcılara sunulur.