Web sitesi olanlar için, belirli bir kitleye ulaşmak ve sitenin markalaşmasını sağlamak, oldukça önemlidir. Görsel faktörler, siteler için oldukça önemlidir. İçerikleri daha anlaşılır ve etkili bir hale getirir. Aynı zamanda kullanıcılarda daha iyi bir izlenim bırakır.
Web sitelerinde bol bol resim, görsel simgeler, reklam ve kampanyalar olmaması mümkün değildir. Burada dikkat edilmesi gerekenler, kullanılan görsellerin boyutlarıdır. Çözünürlüğü fazla olan ya da çok büyük görsellere sahip olan siteler, sitenin yarardan çok, zararına olabilir. Site sahipleri böyle durumlarda görselleri kaldırmak ister. Bunun yerine, daha etkili bir çözüm olan, Lazy Load kullanılabilir. Bu sadece daha hızlı bir sisteme sahip olmak zor değildir.
Lazy Load Ne için Kullanılır?
Lazy Load sayesinde görsel ve görüntüler sitelere, eş zamansız bir şekilde yüklenir. Ekranların üst kısmında olan içerik, yüklenir ve aynı anda görselde tarayıcı tarafından görülür ve birlikte yüklenmiş olur.
Lazy Load sayesinde ekranda görünmeyen görseller ertelendiği için site daha hızlı bir hale gelir ve kolay açılır. Bu da sitede bir hafiflik sağlar ve ağırlık oluşmasının önüne geçer. İlk etapta görünmeyen görseller, sayfanın performans olarak, yükselmesini sağlar.
Lazy Load’ın Kullanıldığı Görseller Nelerdir?
Lazy Load kullanımını iyi bilmek gerekir. Kullanımı ile ilgili en çok dikkat edilmesi gereken konu, konu olan görselin, o an yüklenmesinin şart olup, olmamasıdır. Eğer kullanılan görsel, kullanıcıların görebildiği şekilde değilse, ertelemesi daha doğrudur. En çok ertelenmesi gereken görseller, şu şekildedir;
- İçerikte bulunan görseller
- Ekranda yer alan logolar
- Ekranın alt kısmında yer alan ikonlar
- Sidebar için kullanılan görseller
Bu görseller, sitenin hızı ve rahatlığı için ertelebilir. Bunlar genel de ilk etap için şart olan görseller olarak, kabul edilmez. Lazy Load kullanılırken, bir tek performans göz önünde bulundurulmaz. Önemli olan, sitenin kullanıcılarda olumlu bir etki bırakmasıdır. Kullanıcıların yaşadığı deneyimin iyi olması, SEO açısından da önemlidir. Bu yüzden web sitesi olanlar, mutlaka Lazy Load özelliğinden faydalanmalıdır.
Lazy Load Kullanmanın Yararları Nelerdir?
Lazy Load Kullanmanın pek çok yararı vardır. Öncekiler performans açısından, büyük bir katkı sağlar. Performansın yükselmesi, sitenin tanımasını da sağlar. Özellikle e- ticaret siteleri çok fazla ürüne sahip olduğu için, bant genişliğinin kullanımı azalır.
Web siteleri için, kullanıcıların yorumu ve denetimi önemli olduğu için, bu konuda faydalıdır. Ayrıca siteye dik sık gelebilecek olan, uyarılara karşı da etkilidir. Lazy Load, siteye kolaylıkla eklenebilir bir özelliktir. Hızın artması kısa bir süre içinde sağlanır ve bu sayede ön bellekleme özelliği de aktifleşmiş olur.
Lazy Load Nasıl Kullanılır?
Web siteleri için görseller önemlidir ve bazen bazı görsellerin ertelenmesi, sitenin hızı ve denetimi için daha önemlidir. Bu yüzden Lazy Load kullanımını gerekli görülür. Görselleri ertelemenin farklı çeşitleri vardır. En çok iki yöntem tercih edilir. İlk olarak, HTML’ ye eklenen etiketler ile ertelenen görseller, diğeri ise background ile eklenen görselerdir. En çok kullanılan, IMG ile eklenenlerin kullanımı tercih edilir. Tun bunları yapabilmek için, kodları ve adımları iyi bilmek gerekir.
Lazy Load kullanırken, görsellerin daha fazla olduğu sayfalar tercih edilmelidir. Bunun dışında özelliğinin kullanılmasının, pek bir faydası olmaz. Bu özelliğin tarayıcı ile alakası yoktur. Yani tarayıcıya ait bir faktör değildir. Bunu kullanabilmek için, JavaScript gerekir. Ayrıca kurulum çok önemlidir. Yanlış yapılması etkili olmaz. Ayrıca kullanıcıların bu görsellere ulaşımı da imkânsız bir hale gelir.